Düşmanın planları nasıl keşfedilir? Savaşın karakteri nasıl anlaşılır? Savaşılacak yer nasıl bulunur? Yürüyüş sırasında nasıl pusu kurulur? Kurulan pusudan sağlam çıkmak için ne yapılır? Düşmanın dikkati nasıl bozulur? Savaşa girmek için uygun zaman nasıl bilinir? Sahte ricat nasıl yapılır? Askerî birlikler nasıl cesaretlendirilir? Sürpriz saldırılar nasıl yapılır?
Roma, hakimiyet altında bulundurduğu çok sayıda eyaleti ve bölgeyi, uygarlığını, ekonomik gücünü ve siyasi iktidarını hiç şüphe yok ki sahip olduğu, benzersiz askerî yapısından almıştır. Romalılar, kendilerinden önceki tüm Eski Çağ kültür ve uygarlıklarının askerî öğretilerini ve örneklerini, kendi modellerine uygun şekilde öğrenip geliştirmiş, büyük komutanların liderliğinde binlerce mücadeleye girişmiş, zaferler almış, mağlubiyetlere uğramış ama isimlerini tarih sayfalarına hiç silinmeyecek biçimde yazdırmışlardır.
MS 1. yüzyılda Frontinus hem kendinden önceki başarılı savaş stratejilerini kayda geçirmek hem de Roma ordusu için bir kılavuz ortaya koyabilmek adına Roma Strateji Sanatı’nı (Strategemata) kaleme almıştır. Frontinus kitabında Iulius Caesar, Mithridates, Büyük İskender, Hannibal ve Scipio Africanus gibi bilhassa Yunan ve Roma tarihi için çok önemli askerî dehaların uyguladığı taktik ve manevralara yer veriyor. Kendi zamanına dek uygulanmış ve düşman karşısında zafer getirmiş strateji örneklerini sıralıyor. Antik dünyanın birçok önemli yazarının eserlerinden süzülerek oluşturulan Roma Strateji Sanatı, başka kaynaklarda rastlanmayacak birçok kıymetli bilgi ve örnek barındırıyor.
Frontinus’un bu zamansız eseri, Roma savaş makinesinin karşılaştığı her sıkıntıyla baş ederek sorunsuz işleyebilmesi adına eşsiz tavsiyeler sunuyor. Roma Strateji Sanatı Samet Özgüler’in Latince aslından yetkin çevirisi, ayrıntılı dipnotları ile hem Roma ve Antik Çağ hem de savaş ve strateji meraklıları için doyurucu bir kaynak.
Ürün Adı: Roma Strateji Sanatı
Ürün Kodu: 9786258431544
Yazar: Sextus Iulius Frontinus
Basım Yılı: 2022
Kapak Türü: Karton Kapak
Sayfa Sayısı: 176
Kağıt Cinsi: 2. Hamur
Çevirmen: Samet Özgüler